Εθελοντής Λειτουργός της Σαηεντολογίας μιλάει γι' αυτά που έμαθε στον σεισμό της Αϊτής

Μία από τις πτήσεις τσάρτερ που έφερε τους ιατρικούς επαγγελματίες και τους Εθελοντές Λειτουργούς της Σαηεντολογίας στην Αϊτή, οργανώθηκε από το Joava Good
Η Τζόαβα Γκουντ, είναι μια Σαηεντολόγος από το Σάντυ Σίτι της Γιούτα, που ακολουθεί το σύνθημα των Εθελοντών Λειτουργών: Κάτι μπορεί να γίνει γι' αυτό.

Η Τζόαβα λέει, «οι προηγούμενες καταστροφές φαίνονται πολύ μικρές, σε σχέση με την καταστροφή στην Αϊτή». Σε μια παρουσίαση που θα γίνει στο Συμβούλιο των Πολιτών της Σάντυ Σίτι την Πέμπτη 11 Μαρτίου, η Τζόαβα θα μοιραστεί με τον κόσμο οκτώ μαθήματα που έμαθε στην Αϊτή, που θα κάνουν τη διαφορά σε οποιαδήποτε μελλοντική καταστροφή. Η Γκουντ, ως μέλος της επιτροπής του Ντράπερ Σίτι για Έκτακτες Ανάγκες και Συμβούλευση τα τελευταία τέσσερα χρόνια, αποκαλεί την Αϊτή «πραγματικό σοκ» και «τη χειρότερη καταστροφή την οποία αντιμετωπίσαμε ποτέ».

Όταν έμαθε για το σεισμό στην Αϊτή στις 12 Ιανουαρίου, η Γκούντ ήρθε σε επαφή με τον Υπεύθυνο Τομέα Αντιμετώπισης Καταστροφών των Εθελοντών Λειτουργών της Σαηεντολογίας στο Λος Άντζελες, και σύντομα συμμετείχε στο μεγάλο εγχείρημα του να φτάσουν στην Αϊτή το απαραίτητο ιατρικό προσωπικό, προμήθειες και Εθελοντές Λειτουργοί. «Ήταν τρομακτικό», είπε η Γκουντ. «Το Πορτ-ο-Πρενς αποδεκατίστηκε – δεν είχε ηλεκτρισμό, συστήματα επικοινωνιών, δεν είχε φώτα προσγείωσης στους αεροδιάδρομους, και μόνο ένας αεροδιάδρομος και μάλιστα σε πολύ άσχημη κατάσταση ήταν ανοιχτός. Όλα τα αεροσκάφη ήταν σε αχρηστία, και δεν πραγματοποιούνταν πτήσεις για τους πολίτες.»

Η Γκουντ για να τα καταφέρει, αξιοποίησε την 23χρονη πείρα της ως ταξιδιωτική πράκτορας και ιδιοκτήτρια ταξιδιωτικού γραφείου. Βρήκε μια εταιρεία για να πετάξουν οι πρώτοι ανταποκριτές στην Αϊτή σε τιμή κόστους – μια ιδιωτική αεροπορική εταιρία παρείχε τα αεροπλάνα και η Εκκλησία της Σαηεντολογίας πλήρωσε τα καύσιμα και τα έξοδα του προσωπικού ανταπόκρισης που θα πετούσε με αυτές τις πτήσεις.

Με εκατοντάδες χιλιάδες Αϊτινούς να είναι τραυματισμένοι και αμέτρητες ζωές να χρειάζονται άμεση ιατρική φροντίδα, πρώτη προτεραιότητα της Γκουντ και της ομάδας των Εθελοντών Λειτουργών ήταν να γεμίσουν τα αεροπλάνα με γιατρούς και μικρότερες ομάδες υποστήριξης από Εθελοντές Λειτουργούς της Σαηεντολογίας. Η Γκουντ ζήτησε γιατρούς, νοσοκόμες και ιατρικό προσωπικό για έκτακτες ανάγκες, και η ανταπόκριση ήταν άμεση. Ο Δρ. Έντουαρντ Χάζελ του Συνδέσμου των Ιατρών του Εξωτερικού της Αϊτής είπε ότι είχε εξήντα πέντε γιατρούς έτοιμους για δράση. \Το Σώματα Τραυματιοφορέων του Μπέντφορντ-Στίβεσαντ ανταποκρίθηκε με μια ομάδα εθελοντών έτοιμων για βοήθεια, καθώς και νοσοκόμες, άτομα των υγειονομικών αρχών και ειδικούς στις τηλεπικοινωνίες. «Εβδομήντα τοις εκατό των επιβατών στην πρώτη μας πτήση ήταν γιατροί» ,είπε η Γκουντ. Οι υπόλοιποι ήταν Εθελοντές Λειτουργοί της Σαηεντολογίας εξειδικευμένοι στα οργανωτικά θέματα, οι οποίοι κατέστησαν εφικτό για τους γιατρούς να ασκήσουν τις σωτήριες επιδεξιότητές τους στην Αϊτή.

Ο Ιδρυτής της Σαηεντολογίας, Λ. Ρον Χάμπαρντ, που δημιούργησε και το Πρόγραμμα των Εθελοντών Λειτουργών, του έδωσε το σύνθημα «Κάτι μπορεί να γίνει γι' αυτό». «Το βιώνουμε αυτό το σύνθημα, πραγματικά ισχύει», δήλωσε η Γκουντ. « Όταν ένα από τα αεροπλάνα μας έφευγε από την Αϊτή, έσωσε μια ομάδα γιατρών που είχε μείνει στο αεροδρόμιο του Πορτ-ο-Πρενς για 48 ώρες, πηγαίνοντάς τους πίσω στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ένας από αυτούς, ο χειρούργος επικεφαλής, με ρώτησε γιατί η Εκκλησία της Σαηεντολογίας το κάνει αυτό. Του είπα το σύνθημά μας, και κατάλαβε. Αυτό είναι που κάνουμε. Γεμίζουμε τα κενά. Εσείς εγχειρίζετε κάποιον και του σώζετε τη ζωή – εμείς σας παρέχουμε βοήθεια σε ότι χρειάζεστε στο νοσοκομείο, και σας πηγαίνουμε και πίσω στο σπίτι σας. Μαθαίνουμε τι χρειάζεται, και το κάνουμε».

Η Γκουντ είναι η Εκπρόσωπος για τους Υπεύθυνους για την Αντιμετώπιση Καταστροφών της Εκκλησίας της Σαηεντολογίας στη Γιούτα και ειδική σύμβουλος της Διευθύντριας της Εφορίας Σιού Τέιλορ. Η Γκουντ είναι επίσης μέλος του VOAD (Εθελοντικοί Οργανισμοί που Δραστηριοποιούνται στις Καταστροφές), είναι εκπαιδευμένη στη FEMA, τον Ερυθρό Σταυρό, και Κοινοτικές Ομάδες Ανταπόκρισης σε Έκτακτες Ανάγκες (CERT), και είναι επίσης εκπαιδεύτρια στη CERT. Είναι ενεργή Εθελοντής Λειτουργός της Σαηεντολογίας για πάνω από 30 χρόνια.