Οι Εθελοντές Λειτουργοί της Σαηεντολογίας δεσμεύονται να βοηθήσουν στην οικοδόμηση
ενός λαμπρού μέλλοντος για την Αϊτή την Ημέρα της Σημαίας.

Εθελοντές Λειτουργοί της Σαηεντολογίας από την Αϊτή και άλλες χώρες έκαναν πορεία από το προάστιο Πορτ Ο' Πρινς της Καρφούρ στην πόλη της Λεογκάν για τον εορτασμό της Ημέρας της Σημαίας, εθνική γιορτή στη μνήμη της ανεξαρτησίας της Αϊτής από τα γαλλική καταπίεση και τη δουλεία το 1803.
Η Ημέρα της Σημαίας στις 18 Μαΐου στην Αϊτή, απέκτησε νέα σημασία φέτος καθώς οι Αϊτινοί και οι φίλοι τους από όλο τον κόσμο επαναβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους για την ανοικοδόμηση της χώρας από τον σεισμό του Γενάρη του 2010.

Στο πνεύμα αυτό, 100 Αϊτινοί Εθελοντές Λειτουργοί της Σαηεντολογίας, μαζί με ντουζίνες Εθελοντών Λειτουργών από το εξωτερικό, έκαναν μια πορεία μιας ώρας από το προάστιο Καρφούρ του Πορτ Ο Πρενς μέχρι την πόλη Λέογκαν την Πέμπτη 18 Μαΐου, κουνώντας τη σημαία τους με το σύνθημα «ενότητα και ελευθερία» , και κουβαλώντας κίτρινα πανό που έγραφαν «Κάτι μπορεί να γίνει για αυτό» – το σύνθημα των Εθελοντών Λειτουργών.

Στο χωριό Μαριάνι στα προάστια του Λέογκαν , Εθελοντές Λειτουργοί της Σαηεντολογίας από τον Καναδά, τη Ρωσία, την Ουκρανία, το Μεξικό, την Ουγγαρία, τη Σουηδία, την Ελβετία, τη Δανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες συνόδευσαν τους Αϊτινούς συναδέλφους τους στον Εθνικό Ύμνο τους, ενώ ο Μαξ Μπουβόρ, ο αρχηγός βουντού της Αϊτής, ύψωσε την σημαία της Αϊτής στην τέντα των Εθελοντών Λειτουργών, όπου παρεχόταν δωρεάν εκπαίδευση και ατομική βοήθεια.

Η Ημέρα της Σημαίας στην Αϊτή, παραπέμπει στο 1803, όταν οι τοπικοί ηγέτες έβγαλαν το λευκό τμήμα της Γαλλικής τρίχρωμης σημαίας, διαμορφώνοντας έτσι ένα σύμβολο ενότητας στον δεκαετή αγώνα εναντίον της Γαλλικής καταπίεσης που είχε 500.000 άτομα σε αιχμαλωσία στο νησί. Οκτώ μήνες αργότερα, αυτή έγινε η επίσημη σημαία για το νέο κράτος της Αϊτής.

Παρά το πάθος και την αποφασιστικότητα του λαού της Αϊτής, που έκανε την Αϊτή το μόνο κράτος που έκανε μια επιτυχή εξέγερση κατά της υποδούλωσης, η Αϊτή ήταν το φτωχότερο κράτος του Δυτικού Ημισφαιρίου, πριν ακόμα γίνει ο σεισμός. Περίπου 300.000 παιδιά ήταν ορφανά ή ζούσαν χωρίς γονείς, και, από τα 182 κράτη, η Αϊτή ήταν 125η στην κατάταξη σχετικά με το θέμα του αλφαβητισμού, και 158η όσον αφορά το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν.

Αυτοί οι παράγοντες και πλήθος άλλων κοινωνικών ζητημάτων δείχνουν ότι δεν ήταν μόνο η φυσική καταστροφή, που κατέστρεψε την Αϊτή τον Ιανουάριο.Αυτά είναι τα θέματα στα οποία απευθύνεται η εκπαίδευση που παρέχουν οι Εθελοντές Λειτουργοί της Σαηεντολογίας. 

Για παράδειγμα, δεν υπήρχαν καν πολεοδομικοί κανόνες στην Αϊτή και η πόλη του Πορτ ο Πρενς, ήταν καταδικασμένη να καταρρεύσει. Η Αν Κιρεμιντιάν, καθηγήτρια πολιτικός μηχανικός και μηχανικός περιβάλλοντος στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορτ, το περιέγραψε ως εξής: «Ακόμα και ένα φαινόμενο μεσαίου μεγέθους, θα είχε γκρεμίσει αυτά τα κτίρια. Ο σεισμός αυτός ήταν ένα πολύ μεγάλο φαινόμενο και δεν υπήρχε απολύτως καμία πιθανότητα αντίστασης».

Και ενώ οι Εθελοντές Λειτουργοί της Σαηεντολογίας συνεχίζουν να επιτελούν το έργο αρωγής και κατασκευαστικά έργα στα νοσοκομεία, τις κλινικές, τα ορφανοτροφεία και τους καταυλισμούς προσφύγων στην Αϊτή, εργάζονται παράλληλα σε ένα πρόγραμμα με ευρύτερη ακτίνα δράσης για να λύσουν τα μη εμφανή κοινωνικά ζητήματα που έφεραν την Αϊτή στο χείλος της καταστροφής, καθώς και να διασφαλίσουν ότι η χώρα θα αναδυθεί ισχυρότερη μετά από αυτή την καταστροφή, και θα είναι μια χώρα της οποίας οι πολίτες θα έχουν τις ευκαιρίες που τους αξίζουν.

Οι Εθελοντές Λειτουργοί της Σαηεντολογίας έχουν δημιουργήσει 280 ομάδες Εθελοντών Λειτουργών στην Αϊτή και εκπαιδεύουν κυβερνητικές υπηρεσίες, κοινότητες και θρησκευτικούς ηγέτες, εκπαιδευτικούς, μαθητές και προσκόπους. Με τόσα πολλά ψυχικά τραύματα στην Αϊτή, η εκπαίδευση ξεκινά συχνά είτε με σεμινάρια με θέμα «Λύσεις για ένα επικίνδυνο περιβάλλον», είτε με τα «Βοηθήματα για ασθένειες και τραυματισμούς» τα οποία περιέχουν την τεχνολογία που αναπτύχθηκε από τον Ιδρυτή της Σαηεντολογίας Λ. Ρον Χάμπαρντ, για να βοηθήσει ένα άτομο να ξεπεράσει τις τραυματικές επιπτώσεις μιας τέτοιας καταστροφής. Ακολουθεί συνήθως πρακτική εφαρμογή για τα βασικά στοιχεία της οργάνωσης, το σχεδιασμό και τις δεξιότητες επικοινωνίας, εξασφαλίζοντας ότι ο λαός της Αϊτής έχει τα εργαλεία που χρειάζεται για να ξαναχτίσει τη ζωή του και την πατρίδα τους.

Κατά την ανάπτυξη του προγράμματος των Εθελοντών Λειτουργών της Σαηεντολογίας το 1976, ο Λ. Ρον Χάμπαρντ έγραψε: «Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι οι άσχημες καταστάσεις δεν συμβαίνουν τυχαία. Η πολιτιστική παρακμή που βλέπουμε ολόγυρά μας δεν είναι τυχαία. Κάτι την έχει προκαλέσει. Εάν δεν το κατανοήσει αυτό κάποιος, δε θα μπορέσει να υπερασπιστεί τον εαυτό του ή να προσεγγίσει με αποτελεσματικότητα στην κοινωνία». Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τα μαθήματα και τα σεμινάρια επισκεφθείτε την ιστοσελίδα των Εθελοντών Λειτουργών στο www.volunteerministers.org /train.