ΦΑΡΟΙ ΕΛΠΙΔΑΣ ΣΤΗ ΘΥΕΛΛΑ, ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΝΑ ΒΟΗΘΑΝΕ ΑΛΛΟΥΣ

Τα παιδιά στην Ινδονησία μαθαίνουν πώς να δίνουν βοηθήματα της Scientology ο ένας στον άλλο –και βρίσκουν ηρεμία και ευτυχία– στον απόηχο της καταστροφής.

Όταν μια σειρά σεισμών χτύπησε την Ινδονησία, οι Εθελοντές Λειτουργοί έφεραν μεγάλη ανακούφιση στα ψυχικά τραύματα των παιδιών.

Το νησί του Λομπόκ στην Ινδονησία τρομοκρατήθηκε από μια σειρά σεισμών και εκατοντάδων μετασεισμικών δονήσεων για μια περίοδο εβδομάδων, με αποτέλεσμα πάνω από 500 νεκρούς, και πάνω από 42.000 σπίτια και 450 σχολεία υπέστησαν βλάβες ή καταστράφηκαν.

Καθώς οι άνθρωποι δημιουργούν και πάλι τη ζωή τους, οι Εθελοντές Λειτουργοί φροντίζουν τις άμεσες σωματικές ανάγκες, παρέχοντας φαγητό, νερό και ρούχα. Σύντομα έγινε προφανές ότι οι επιζώντες υπέφεραν κατά κύριο λόγο από ψυχικό τραύμα. Κάποιοι ήταν ανίκανοι να κοιμηθούν για εβδομάδες, περιμένοντας τον επόμενο σεισμό, και η εκπαίδευση στο νησί είχε σταματήσει με τα παιδιά και τους δασκάλους να φοβούνται να επιστρέψουν στο σχολείο.

Ο Επικεφαλής των VM της Ινδονησίας, Abdi Surbakti, συνειδητοποίησε ότι αυτό που χρειαζόταν ο λαός του ήταν «ανακούφιση από το ψυχικό τραύμα» – βοηθήματα της Scientology για να ανακουφίσουν τον φόβο και το άγχος. Αλλά αυτός χρειαζόταν μια στρατηγική για να προσεγγίσει τον πληθυσμό: «Προσεγγίζοντας τους μαθητές και εκπαιδεύοντάς τους, μπορούμε να έχουμε μαθητές που είναι εκπαιδευμένοι να διδάξουν τις μητέρες τους. Μετά οι μητέρες μπορούν να βοηθήσουν τους πατέρες».

Ο Surbakti ήρθε σε επαφή με το πρώτο σχολείο και ετοίμασε ένα workshop για 250 μαθητές. Καθώς οι τάξεις δεν ήταν ασφαλείς, η ομάδα των VM τούς συγκέντρωσε σε διαδρόμους και τους δίδαξε πώς να κάνουν βοηθήματα της Scientology. Τα αποτελέσματα ήταν άμεσα και θαυματουργά: οι διαρκείς φόβοι των μαθητών και η απάθεια μετατράπηκαν σε χαμόγελα και ζωηρή δραστηριότητα. Βλέποντας την αλλαγή, ο διευθυντής σχολίασε: «Αυτό είναι σημαντικό στο να βοηθήσει τους μαθητές με το ψυχικό τους τραύμα μετά τον σεισμό. Μαθαίνοντάς το αυτό, ελπίζω να μπορώ να μειώσω τον φόβο – όχι μόνο για τους μαθητές, αλλά εμείς οι δάσκαλοι έχουμε επίσης ψυχικά τραύματα, οπότε το χρειαζόμαστε οπωσδήποτε αυτό».

Το πιλοτικό workshop ήταν μια επιτυχία. Οι VM άρχισαν συστηματικά να επισκέπτονται σχολεία, από το δημοτικό έως το γυμνάσιο, παραδίδοντας workshop της Scientology για την ανακούφιση του ψυχικού τραύματος.

Μετά, 1.649 χιλιόμετρα μακριά, στην παράκτια πόλη Παλού του Σουλαουέζι, ένας σεισμός 7,5 Ρίχτερ χτύπησε, δημιουργώντας ένα τσουνάμι στο πέρασμά του και σκοτώνοντας περίπου 4.340 άτομα. Ο Surbakti ανέθεσε τα σχολικά workshop στο Λομπόκ σε μια τοπική ομάδα που είχε εκπαιδεύσει και ταξίδεψε στο Παλού. Το σκηνικό εκεί ήταν ίδιο. Ένας VM είπε: «Μερικά από τα σχολεία στο Παλού ακόμα δεν είναι ανοιχτά λόγω των πρόσφατων δονήσεων και ακόμα θυμούνται ένα από τα σχολεία να βουλιάζει στη λάσπη κατά τη διάρκεια του σεισμού».

Η ομάδα των VM επανέλαβε το μοτίβο του Λομπόκ και αμέσως ετοίμασε workshop ανακούφισης ψυχικού τραύματος στα σχολεία. Τα αποτελέσματα ήταν εξίσου θαυματουργά. Ένας VM παρατήρησε: «Οι μαθητές αισθάνονται πιο χαρούμενοι αφού τους δόθηκαν βοηθήματα. Αισθάνονται σαν να ξαναγεννήθηκαν. Παρομοίως, όταν οι δάσκαλοι δίνουν βοηθήματα στα παιδιά τους στο σπίτι, τα παιδιά λατρεύουν τα βοηθήματα και θέλουν περισσότερα».

«Μαθαίνοντάς το αυτό, ελπίζω να μπορώ να μειώσω τον φόβο – όχι μόνο για τους μαθητές, αλλά εμείς οι δάσκαλοι έχουμε επίσης ψυχικά τραύματα, οπότε το χρειαζόμαστε οπωσδήποτε αυτό».

Ο διευθυντής του Λυκείου αρ. 3 στο Παλού είπε: «Όλο αυτόν τον καιρό, κανείς δεν έχει έρθει σ’ αυτό το σχολείο με τέτοιο πρόγραμμα. Αυτό είναι κάτι που περιμέναμε για να ζωντανέψουν ξανά οι μαθητές μας».

Στο Παλού, οι VM επίσης εκπαίδευσαν και ανέθεσαν 14 διευθυντές σχολείων και δασκάλους ως Επικεφαλής της Κοινότητας για να φροντίσουν ολόκληρη την κοινότητα –πέρα από τους δικούς τους μαθητές– ώστε να συνεχίσουν την εκπαίδευση στα βοηθήματα και την παράδοσή τους όταν οι VM θα αποχωρούσαν.

Γενικά, και πέρα από όλες τις άλλες μορφές βοήθειας που έφεραν οι VM σε 84.360 ζωές στο Λομπόκ και στο Παλού, οι δραστηριότητές τους είχαν ως αποτέλεσμα 21.237 βοηθήματα που παραδόθηκαν, τα οποία αποκατέστησαν ζωές, και 8.815 καινούρια άτομα που εκπαιδεύτηκαν για να συνεχίσουν την επουλωτική τεχνολογία.ΒΟΗΘΗΣΤΕ ΝΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΘΕΙ Η ΕΛΠΙΔΑ

ΒΟΗΘΗΣΤΕ ΝΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΘΕΙ Η ΕΛΠΙΔΑ

Οι Εθελοντές Λειτουργοί βρίσκονται σε ετοιμότητα σε όλο τον κόσμο και όλο το 24ωρο για να ανταποκριθούν σε οποιαδήποτε καταστροφή. Η συνεισφορά σας θα χρηματοδοτήσει τα ταξίδια των εθελοντών καθώς και τα τρόφιμα, το νερό, τις τέντες και τις ιατρικές προμήθειες για τα θύματα των καταστροφών.