Ένας Εθελοντής Λειτουργός της Σαηεντολογίας λέει «Η δουλειά στην Αϊτή δεν έχει τελειώσει»

Η Ντόνα Κόπερ από το Πάρουπ της Νεβάδα, μητέρα οκτώ παιδιών, γιαγιά και σύντομα προγιαγιά κι ενώ χρειαζόταν μόνο δεκαέξι μέρες έως ότου η ίδια και ο σύζυγός της να συνταξιοδοτηθούν, δεν σχεδιάζει πώς θα ξοδέψει ευχάριστα τον ελεύθερο χρόνο της. Αντ' αυτού, μελετάει εντατικά πώς να προφυλαχθεί από τη χολέρα και τροπικές ασθένειες που μεταδίδονται από κουνούπια καθώς προετοιμάζεται να επιστρέψει στο Πορτ-ο-Πρενς της Αϊτής για να συνεχίσει το έργο της ως Εθελοντής Λειτουργός της Σαηεντολογίας στην ομάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών.

«Μόλις ο σύζυγός μου άκουσε για τον σεισμό με κοίταξε και είπε: “Ξέρω, θα πρέπει να πας”», είπε η Κούπερ. Σαηεντολόγος από το 1997 και βετεράνος Εθελοντής Λειτουργός της Σαηεντολογίας για την Αντιμετώπιση Καταστροφών που βρέθηκε στη Νέα Ορλεάνη μετά τον τυφώνα Κατρίνα, αμέσως ήρθε σε επαφή με την Εκκλησία της Σαηεντολογίας του Λας Βέγκας και την ανοικτή γραμμή επικοινωνίας των Εθελοντών Λειτουργών για να ρυθμίσει τη μεταφορά της στο Πορτ -ο- Πρενς.

Η Κούπερ με μια ναυλωμένη από τη Σαηεντολογία πτήση στις 21 Ιανουαρίου, τη δεύτερη από έξι τέτοιες πτήσεις που έφεραν πάνω από 400 γιατρούς, νοσηλευτές και ιατρικό τεχνικό προσωπικό εκτάκτου ανάγκης, έφυγε από το Λος Άντζελες για την Αϊτή μαζί με περισσότερους από 200 Εθελοντές Λειτουργούς Σαηεντολογίας για να τους υποστηρίξουν στο έργο τους.

Οι περισσότεροι από τους Εθελοντές Λειτουργούς εργάστηκαν σε δύο από τα νοσοκομεία του Πορτ-ο-Πρενς ή σε κλινικές που είχαν στηθεί στις πόλεις από σκηνές μέσα και γύρω από την πόλη. Αλλά η Κούπερ ήθελε να κάνει αυτό που είχε κάνει και στη Νέα Ορλεάνη, να φροντίζει τους ανθρώπους που φρόντιζαν τα θύματα της καταστροφής. Έτσι η Ντόνα μαγείρεψε και έπλυνε ρούχα για τους γιατρούς, τους νοσηλευτές και τους Εθελοντές Λειτουργούς.

«Οι γιατροί ήταν σπουδαίοι», είπε. «Κοιμόντουσαν στο πάτωμα σε υπνόσακους όπως και οι υπόλοιποι από εμάς, δεν ζήτησαν ειδική μεταχείριση. Ποτέ δεν παραπονέθηκαν για τίποτα».

«Δεν είχαμε κουζίνα, μόνο δύο γκαζάκια», είπε.«Μια μέρα πήρα δύο σάκους με ρύζι, τριάντα τρεις σούπες σε κονσέρβα, τέσσερεις κονσέρβες αρακά και τα μαγείρεψα όλα μαζί. Ήταν δύσκολο να το πιστέψει κανείς, αλλά άρεσε σε όλους. Ήταν τόσο εύκολο να ευχαριστηθούν οι άνθρωποι. Έπλενα τα ρούχα των γιατρών και των νοσοκόμων, γιατί απλώς δεν προλάβαιναν να το κάνουν».

«Ανάμεσα στον καταυλισμό μας και την περιοχή των Ηνωμένων Εθνών στο αεροδρόμιο υπήρχαν ήταν τεράστιες στοίβες τρόφιμα που είχαν γίνει δωρεά.Έπρεπε να τα φορτώσουμε σε ένα μεγάλο φορτηγό για να τα μεταφέρουμε στα τέσσερα τοπικά ορφανοτροφεία. Κάνοντας παράδοση τροφίμων μια μέρα, συνηδειτοποίησα ότι επρόκειτο για παιδιά που δεν είχαν κανέναν –είχαν χάσει τα σπίτια τους και τις οικογένειές τους– το μόνο που ήθελαν ήταν να τα αγκαλιάσει κάποιος. Όλοι είχαμε δύσκολες στιγμές στη ζωή μας, κάποιοι μεγαλύτερες, κάποιοι μικρότερες, αλλά τίποτα δεν ήταν σαν κι αυτό. Οι Αϊτινοί είναι εκπληκτικοί άνθρωποι.Είναι τόσο ανθεκτικοί, τόσο δυνατοί».

Η Κούπερ προτίθεται να επιστρέψει στην Αϊτή στα μέσα Απριλίου, αφού αυτή και ο σύζυγός της θα έχουν επίσημα συνταξιοδοτηθεί από τον τομέα της γεωργίας. Από 'δω και στο εξής θα αναλάβει ο μεγαλύτερος γιος τους και η γυναίκα του και η υπόλοιπη οικογένεια, πράγμα που επιτρέπει στην Κούπερ να λείπει για όσο διάστημα χρειαστεί. «Ο σύζυγός μου είναι ο πιο υπέροχος τύπος στη Γη και καταλαβαίνει ότι πρέπει να επιστρέψω», είπε.

Η Κούπερ εξηγεί γιατί επιστρέφει στην Αϊτή, ενώ θα μπορούσε να απολαμβάνει την ευκολία του να βγαίνεις στη σύνταξη μετά την εργασία στο αγρόκτημα και το μαγάλωμα μιας πολυάριθμης οικογένειας.«Πολλοί από τους εθελοντές έπρεπε να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, αλλά δεν έχει τελειώσει.Μπορώ και θέλω πάρα πολύ να πάω».

Αυτή τη φορά, η δεκαεφτάχρονη κόρη της Κούπερ θα πάει στην Αϊτή μαζί της. «Ήθελε να έρθει μαζί μου, τον Ιανουάριο, αλλά την έπεισα να μείνει για το σχολείο. Αλλά τώρα που έχει δει τις φωτογραφίες μου και διάβασε τα περιοδικά δεν μπορώ να την κρατήσω να μην έρθει».Η έφηβη θα εργαστεί μαζί με τη μητέρα της, βοηθώντας στην επόμενη φάση της αντιμετώπισης της καταστροφής.

Το σώμα των Εθελοντών Λειτουργών της Σαηεντολογίας είναι ένα ευρύ πρόγραμμα της Εκκλησίας της Σαηεντολογίας που παρέχει κοινωνική προσφορά, ανακούφιση από καταστροφές και αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης. Το πρόγραμμα δημιουργήθηκε περισσότερα από τριάντα χρόνια πριν από τον Ιδρυτή της Σαηεντολογίας Λ. Ρον Χάμπαρντ, και έχει επεκταθεί σε όλο τον κόσμο με 203.000 Εθελοντές Λειτουργούς παγκοσμίως οι οποίοι έχουν υπηρετήσει σε 185 περιπτώσεις καταστροφών.