Εθελοντές Λειτουργοί της Σαηεντολογίας
Αϊτή: Πάνω από 284.000 άνθρωποι βοηθήθηκαν

Από τότε που ο σεισμός έπληξε την Αϊτή στις 12 Ιανουαρίου 2010, πάνω από 300 Εθελοντές Λειτουργοί από 22 χώρες έφτασαν στην Αϊτή για να παράσχουν βοήθεια, και εκπαίδευσαν χιλιάδες Αϊτινούς για να γίνουν Εθελοντές Λειτουργοί οι ίδιοι.
Εκπαίδευση των άλλων για να βοηθήσουν.
Ιατρική περίθαλψη.
Διανομή τροφίμων και νερού.
Εργασίες ανοικοδόμησης σε ένα νοσοκομείο στο Πορτ Ο' Πρινς.
Εθελοντές Λειτουργοί κανονίζουν την παράδοση των προμηθειών και άλλων υλικών ενίσχυσης, συμπεριλαμβανομένου του «Ναυαγοσωστικό για την Αϊτή», που μετέφερε πάνω από 100 τόνους προμηθειών από τις ΗΠΑ προς την Αϊτή.
Το «Ναυαγοσωστικό για την Αϊτή» των Εθελοντών Λειτουργών της Σαηεντολογίας
Δραστηριότητες καθαρισμού κατά τη σύντομη περίοδο των βροχών, στα μέσα Απριλίου 2010.
Φροντίδα για τα ορφανά.

Κατά την πρώτη εβδομάδα μετά τον σεισμό στην Αϊτή, το σώμα των Εθελοντών Λειτουργών της Εκκλησίας της Σαηεντολογίας κινητοποίησε και μετέφερε με ασφάλεια περισσότερα από 360 άτομα διάσωσης και ιατρικό προσωπικό, καθώς και Εθελοντές Λειτουργούς στην Αϊτή. Έγιναν δωρεές τροφίμων και φαρμάκων, και οι προμήθειες μεταφέρθηκαν στην Αϊτή για διανομή, σε συντονισμό με τα Ηνωμένα Έθνη. Μέσα σε 10 ημέρες, πάνω από 100 Εθελοντές Λειτουργοί προσέφεραν τις υπηρεσίες τους στην Αϊτή.

Μέχρι το τέλος της δεύτερης εβδομάδας μετά την καταστροφή που έπληξε την Αϊτή, είχαν εγκατασταθεί στο Γενικό Νοσοκομείο του Πορτ-ο-Πρενς αποτελώντας μια σταθερή πηγή βοήθειας, στη σκηνή νοσοκομείου που στήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι και σε πολλά αυτοσχέδια νοσοκομεία σε όλη την πόλη. Μια ομάδα Εθελοντών Λειτουργών βοήθησε έναν Οργανισμό Αρωγής της Αϊτής να ανοικοδομήσει ένα ορφανοτροφείο που στεγάζει 100 ορφανά παιδιά μέχρι σήμερα.

Άλλοι Εθελοντές Λειτουργοί έχουν συνεργαστεί με στρατιωτικές μονάδες ή οργανισμούς αρωγής και οργανώνουν τη διανομή τροφίμων και ιατρικών ειδών σε ολόκληρο το δυτικό τμήμα της Αϊτής. Από τότε, οι Εθελοντές Λειτουργοί της Σαηεντολογίας παρέχουν την οργανωτική υποστήριξή τους σε στρατόπεδα προσφύγων έξω από το Πορτ ο Πρενς, συμπεριλαμβανομένου του Τζασμέλ στο νότιο τμήμα της Αϊτής.

Από τον Φεβρουάριο του 2010, η μονάδα των Εθελοντών Λειτουργών, έχει δημιουργήσει οκτώ σταθμούς γύρω από την Αϊτή.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας, οι Εθελοντές Λειτουργοί της Σαηεντολογίας βοήθησαν τραυματισμένους και εξαντλημένους Αϊτινούς να αντιμετωπίσουν τους τραυματισμούς και τις απώλειές τους, δίνοντάς τους ελπίδα. Βοήθησαν γιατρούς σε χειρουργεία, βοήθησαν σε τοκετούς, οργάνωσαν την παροχή ιατρικών προμηθειών καθώς και την μεταφορά, περίθαλψη και σίτιση ασθενών.

Τους τελευταίους μήνες, οι Εθελοντές Λειτουργοί έχουν βοηθήσει στην ανοικοδόμηση κλινικών, σχολείων και ορφανοτροφείων. Έχουν επίσης εργαστεί για τη βελτίωση της υγιεινής, την ανέγερση των εγκαταστάσεων που απαιτούνται σε στρατόπεδα προσφύγων, ενώ εκπαίδευσαν πολλούς ντόπιους στις τεχνικές των Εθελοντών Λειτουργών.

Περίληψη (Τελευταία ενημέρωση: 8 Μαΐου 2010)

Από τότε που η καταστροφή έπληξε την Αϊτή στις 12 Ιανουαρίου 2010, πάνω από 300 Εθελοντές Λειτουργοί της Σαηεντολογίας από 22 χώρες ενεργοποιήθηκαν και:

  • βοήθησαν πάνω από 284.000 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων και χιλιάδες ορφανά, προσφέροντας καταφύγιο, τροφή, ιατρική και άλλου είδους φροντίδα
  • και οργάνωσαν τη διανομή πάνω από 262.000 κιλών τροφίμων, ιατρικών και άλλων προμηθειών, συμπεριλαμβανομένου και ενός φορτηγού καθώς και ενός πλήρως εξοπλισμένου ασθενοφόρου.
  • Χρηματοδότησαν επίσης τη μεταφορά 360 γιατρών, προσωπικού για τις έκτακτες ανάγκες, μηχανικών και εμπειρογνωμόνων στην υγιεινή, σε πτήσεις από τη Νέα Υόρκη, το Λος Άντζελες και το Μαϊάμι.
  • Δημιούργησαν και επάνδρωσαν 10 βάσεις Εθελοντών Λειτουργών για να είναι πιο κοντά στο σημείο όπου υπήρχε ανάγκη για βοήθεια
  • και εκπαίδευσαν πάνω από 280 ομάδες Εθελοντών Λειτουργών στην Αϊτή

Επισκόπηση

Το σώμα Εθελοντών Λειτουργών της Σαηεντολογίας είναι ένα πρόγραμμα της Εκκλησίας της Σαηεντολογίας για την παροχή αρωγής και ανταπόκριση σε έκτακτες ανάγκες. Δημιουργημένο πάνω από τριάντα χρόνια πριν από τον Ιδρυτή της Σαηεντολογίας Λ. Ρον Χάμπαρντ, το πρόγραμμα έχει επεκταθεί σε πάνω από 200.000 Εθελοντές Λειτουργούς σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι έχουν υπηρετήσει σε πάνω από 185 από τις χειρότερες καταστροφές, συμπεριλαμβανομένου του Σημείου Μηδέν της 11ης Σεπτεμβρίου, του τσουνάμι της Νοτιοανατολικής Ασίας, του τυφώνα Κατρίνα και του σεισμού στην Αϊτή.

Εθελοντές Λειτουργοί έχουν εκπαιδευτεί και συνεργάζονται με περισσότερες από 500 διαφορετικές ομάδες, οργανισμούς και υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων του Ερυθρού Σταυρού, της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών, της Εθνικής Φρουράς, καθώς και της αστυνομίας και της πυροσβεστικής υπηρεσίας, και είναι ενεργά μέλη των Εθνικών Εθελοντικών Οργανώσεων που λειτουργούν για την Αντιμετώπιση των Καταστροφών. Το σύνθημα των Εθελοντών Λειτουργών είναι « Κάτι Μπορεί να Γίνει γι' Αυτό».

Το 2001, περισσότεροι από 800 Εθελοντές Λειτουργοί, ανταποκρίθηκαν στην καταστροφή που έγινε στο World Trade Center, και παρείχαν συμπαράσταση και έμπρακτη βοήθεια σε αυτούς που εργάζονταν σε αυτή την κατάσταση έκτακτης ανάγκης για πολλές εβδομάδες. Έχουν επίσης υπάρξει αναπόσπαστο μέρος των προσπαθειών διάσωσης στις περιοχές που ξέσπασαν τυφώνες, πλημμύρες, σεισμοί και πυρκαγιές.

Περισσότεροι από 500 Εθελοντές Λειτουργοί από έντεκα χώρες προσέφεραν τις υπηρεσίες τους ανακουφίζοντας ανθρώπους στη Νοτιοανατολική Ασία, την Ινδία και τη Σρι Λάνκα το 2004 μετά το τσουνάμι. Το έργο τους προβλήθηκε από διεθνή μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένων των CNN, The Economist, Washington Post και της Εφημερίδας της Wall Street.

Οι υπηρεσίες των Εθελοντών Λειτουργών της Σαηεντολογίας έχουν αναγνωριστεί από πολιτικούς, την αστυνομία, το στρατό, και άλλες εθελοντικές οργανώσεις και Δημόσιες Υπηρεσίες.Ένας δήμαρχος στη Λουιζιάνα του οποίου η πόλη είχε πληγεί από τους τυφώνες Κατρίνα και Ρίτα το 2005 είπε: «Ήμουν πολύ χαρούμενος όταν κατέφτασαν περισσότεροι από 900 Εθελοντές Λειτουργοί της Εκκλησία σας από όλο τον κόσμο, και κατέληξαν στην πόλη μου, αποτελώντας μια σημαντική δύναμη παροχής σωματικής και πνευματικής βοήθειας σε όσους τη χρειάζονταν».

Οι Εθελοντές Λειτουργοί της Σαηεντολογίας είναι οργανωμένοι σε ομάδες της Εκκλησίας της Σαηεντολογίας για την Αντιμετώπιση Καταστροφών. Αυτές οι ομάδες, φορώντας τα χαρακτηριστικά κίτρινα μπλουζάκια, καταφθάνουν πολύ άμεσα στην περιοχή που χρειάζεται. Συναντιούνται με τα υπεύθυνα άτομα για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών της περιοχής και την αστυνομία για να συντονίσουν τη δράση τους για οποιαδήποτε άμεση βοήθεια χρειαστεί, όπως την οργάνωση μιας περιοχής που βρίσκεται σε σύγχυση, παρέχοντάς της τροφή και νερό, επανδρώνοντας τα σημεία διανομής και διαθέτοντας εθελοντές για να βοηθήσουν στο έργο που πρέπει να γίνει. Όσο πιο σύντομα γίνεται, ξεκινούν την παροχή «Βοηθημάτων» σε επιζώντες και εθελοντές (μια ενέργεια που γίνεται για να βοηθήσει ένα άτομο να αντιμετωπίσει τις σωματικές δυσκολίες και να ανακουφίσει μια παρούσα δυσφορία, πόνο ή τραύμα).

Κατά τη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας μετά τον σεισμό στην Αϊτή, το σώμα των Εθελοντών Λειτουργών της Εκκλησίας της Σαηεντολογίας έχει κινητοποιήσει και μεταφέρει με ασφάλεια στην Αϊτή πάνω από 350 γιατρούς και εθελοντές διάσωσης, καθώς και Εθελοντές λειτουργούς. Έγιναν δωρεές σαράντα περίπου τόνων τροφίμων και φαρμάκων, και οι προμήθειες διανεμήθηκαν στην Αϊτή, σε συντονισμό με τα Ηνωμένα Έθνη. Μέσα σε 10 μέρες, πάνω από 100 Εθελοντές Λειτουργοί παρείχαν τις υπηρεσίες τους στην Αϊτή.

Μέχρι το τέλος της δεύτερης εβδομάδας μετά την καταστροφή που έπληξε την Αϊτή, είχαν εγκατασταθεί στο Γενικό Νοσοκομείο του Πορτ-ο-Πρενς αποτελώντας μια σταθερή πηγή βοήθειας, στη σκηνή νοσοκομείου που στήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι και σε πολλά αυτοσχέδια νοσοκομεία σε όλη την πόλη. Μια ομάδα Εθελοντών Λειτουργών βοήθησε έναν Οργανισμό Αρωγής της Αϊτής να ανοικοδομήσει ένα ορφανοτροφείο που στεγάζει 100 ορφανά παιδιά μέχρι σήμερα.

Άλλοι συνεργάστηκαν με στρατιωτικές μονάδες ή οργανισμούς αρωγής και διοργανώνουν τη διανομή τροφίμων και ιατρικών εφοδίων στο δυτικό τμήμα της Αϊτής. Από τότε, οι Εθελοντές Λειτουργοί της Σαηεντολογίας επέκτειναν την οργανωτική τους υποστήριξη και την υποστήριξη με μεταφορές προμηθειών σε στρατόπεδα προσφύγων έξω από το Πορτ ο Πρενς, όπως για παράδειγμα το Τζασμέλ την νότια Αϊτή.

Από το Φεβρουάριο του 2010 οι μονάδες των Εθελοντών Λειτουργών έχουν δημιουργήσει οκτώ καταυλισμούς στην Αϊτή. Ένας άλλος καταυλισμός στήθηκε στη Δομινικανή Δημοκρατία για να διευθετεί τη μεταφορά τροφίμων και προμηθειών στην Αϊτή.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας, οι Εθελοντές Λειτουργοί της Σαηεντολογίας, βοηθούν τραυματισμένους και καταπονημένους Αϊτινούς να αντιμετωπίσουν τα τραύματα και τις απώλειές τους, και τους δίνουν ελπίδα. Οι Εθελοντές Λειτουργοί της Σαηεντολογίας βοηθούν επίσης γιατρούς σε χειρουργεία βοηθώντας σε τοκετούς, στην οργάνωση των ιατρικών εφοδίων ή την μεταφορά, φροντίδα και σίτιση των ασθενών. Τον τέταρτο μήνα μετά τον κύριο σεισμό, εκπαιδευμένοι Εθελοντές Λειτουργοί βοηθούν στην υλική ανασυγκρότηση της χώρας. Χτίζουν καταφύγια, ανακατασκευάζουν το αποχετευτικό σύστημα και το δίκτυο ύδρευσης, και εκπαιδεύουν άτομα της περιοχής.